Waarom ben ik zo moe? … en hoe dit te verhelpen!

Steek de vonk aan om het vuur aan te wakkeren!

Waarom ben ik zo moe?

Een veel gehoorde klacht die ik als acupuncturist van mijn cliënten hoor, is dat ze zich constant moe en vermoeid voelen. Soms is deze vermoeidheid gerelateerd aan slaapgebrek, maar soms lijkt geen enkele hoeveelheid rust de slaperigheid te verlichten.

Vanuit het perspectief van acupunctuur en Chinese geneeskunde zijn er tal van onevenwichtigheden in ons lichaam die de constante vermoeidheid kunnen veroorzaken.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende onevenwichtigheden die kunnen leiden tot vermoeidheid, lethargie,
gebrek aan energie en motivatie en vermoeidheid.

Je energie is verzwakt of worstelt.
Simpel gezegd, wanneer systemen in ons lichaam worden aangetast (door ziekte, erfelijkheid, stress of levensstijlkeuzes), kunnen ze niet de overvloed aan goede, positieve energie produceren die ons lichaam (en geest) nodig heeft om te functioneren.

Veel verschillende systemen in ons lichaam kunnen een gevoel van vermoeidheid veroorzaken wanneer ze verzwakt zijn. Wanneer de Qi van onze milt en longen aangetast zijn, hebben we vaak het gevoel dat we niet genoeg energie hebben om de dag door te komen. Dit soort vermoeidheid verbetert vaak met een goede nachtrust, hygiëne en een gezond voedingspatroon.

Wanneer onze leverbloed-energie verzwakt is (door overwerk, slechte slaap, slechte voeding, ziekte of overmatig bloeden), is de vermoeidheid die we ervaren moeilijk van ons af te schudden. We kunnen ons rusteloos voelen en moeite hebben om in slaap te vallen, ook al zijn we moe. Een tekort aan Nier yin of Nier yang – onze twee meest fundamentele energieën – kan ook leiden tot vermoeidheid. Dit soort vermoeidheid manifesteert zich als echte uitputting. Het is erg belangrijk om jezelf voldoende tijd te geven om te rusten, om te herstellen van dit soort vermoeidheid. Dieetveranderingen, evenals kruidengeneeskunde, kunnen ook erg nuttig zijn.

Je energie zit vast.
Vermoeidheid komt niet altijd voort uit een zwakte in de energie van uw lichaam. Soms komt vermoeidheid voort uit energie die niet goed beweegt. Gezondheid heeft in de Chinese geneeskunde alles te maken met de soepele stroom van energie door het lichaam. Wanneer iets dat soepele langzaam verandert – ziekte, verwonding, trauma, stress, slechte levensstijlkeuzes, enz. – kan vermoeidheid een gevolg zijn.

Wanneer de energie van je lichaam niet stroomt zoals het zou moeten, moet je lichaam eigenlijk veel meer energie gebruiken om je goed te laten werken. Het soort vermoeidheid dat voortkomt uit Qi-stagnatie (energie stroomt niet goed) kan zich voordoen als een vermoeidheid die eigenlijk beter is bij inspanning of beweging. Het is het soort vermoeidheid dat het heel moeilijk maakt om naar de sportschool te gaan, maar volledig verdwijnt zodra je je training hebt voltooid. Qi-stagnatiemoeheid kan ervoor zorgen dat we ons “moe maar vastgebonden” voelen en kan ook nauw verband houden met ons overweldigd of uitgeput voelen door stress.

Vocht.
Vocht is een concept dat enigszins uniek is voor de Chinese geneeskunde – het verwijst naar een abnormale verwerking van vloeistoffen in het lichaam. Vocht kan zich in veel verschillende gebieden ‘vastzetten’ en als zodanig tot tal van symptomen leiden. Wanneer vocht overal in het lichaam aanwezig is, ervaart men meestal een soort constante vermoeidheid – dit kan zowel fysiek als mentaal zijn. Patiënten die moe zijn van vocht, beschrijven zich “traag”, “zwaar” of “fuzzy”. Dit soort vermoeidheid wordt aanzienlijk verbeterd door veranderingen in het dieet aan te brengen, zoals het verminderen van de inname van zuivel, koude temperatuur of rauw voedsel, en vettig of gefrituurd voedsel. Vocht wordt ook geholpen door regelmatige lichaamsbeweging – wat helpt om die traagheid te doorbreken, en ook door te proberen jezelf uit een vochtige omgeving te verwijderen.

In al deze situaties kunnen acupunctuur en integratieve geneeskunde een enorme hulp zijn. Acupunctuur en goede voeding richten zich op het creëren van balans in het lichaam om energie en vitaliteit te herstellen, in plaats van je valse energie te geven zoals koffie of een energiedrankje. Je verdient het niet om de hele tijd moe te zijn – de combinatie van dieet, veranderingen in levensstijl en Acupunctuur kan u weer op weg helpen naar gezondheid, vitaliteit en een goed gevoel!

Op zoek naar energie en je goed voelen.

Praktijk Koers
Rijnstraat 3 Hattem
06-29014177
info@praktijkkoers.nl
www.praktijkkoers.nlOnze contactgegevens: Dr. van Deenweg 108 8017 BK Zwolle 038-2222 300 (Praktijk Heemstra) 06-333 46 948 (Prinsen Advies) info@praktijkheemstra.nl info@prinsenadvies.nl